Vaccination mot dåligt samvete

februari 2, 2010 14:45 by malic
Om 95 % av barnen i de fattigaste länderna skulle vaccineras innan år 2015 skulle upp till 2 miljoner barn kunna räddas varje år. The Gates Foundation har donerat över 210 miljoner USD på vacciner mot mässling och polio över hela världen. Bill Gates meddelade i Davos planer om en donation på 10 miljarder dollar till forskning och distribution av vacciner i världens fattigaste länder.

Inte bara vaccin

Vaccination framstår som ett förnämligt sätt att bedriva välgörenhet. Men, vem nämner att The Gates Foundation ägt kapitalförsäkringar med stora innehav företag som är bland de värsta amerikanska och kanadensiska förorenarna inklusive ConocoPhillips, Dow Chemical Co och Tyco International? Kan man äga aktier i ett pappersbruk som enligt en studie visar att barn blir sjuka samtidigt som stiftelsen försöker rädda deras aids föräldrar i aids? De senaste tillgängliga uppgifterna visar att hundratals av The Gates Foundation tillgångar (totalt minst $ 8.7 miljarder, eller 41 % av stiftelsens värde) fanns i företag som var kända för att medarbeta stiftelsens välgörande mål. Liksom de flesta amerikanska humanitära stiftelser ger Gates Foundation borta minst 5 procent av sitt värde varje år - och därmed undankommer en väsentlig beskattning. De övriga 95 % av Gates Foundation värde förvaltas av Bill Gates Investments, som hanterar Gates personliga förmögenhet. Bill och Melinda Gates kräver att investmentbolaget ser till att portföljen blir diversifierad. Utöver detta ställer man inga särskilda krav.

Det är inte bara vaccinerna som Gates Foundation levererar till Nigeria. Lokalfolket kallar det för "hosta". Den italienska petroleumjätten Eni förser området med rök och sot ur flammor som det 300 meter höga oljetornet spottar ut. Några av ägarna bakom ENI är ingen mindre än Bill & Melinda Gates Foundation. Fram till 2007 har det varit billigare att bränna nästan 1 miljard kubikmeter gas varje dag än att sälja det. I Nigerdeltat har detta orsakat en epidemi av bronkit hos vuxna och astma och synförsämringar hos barn. Inga slutliga studier har dokumenterat hälsoeffekter, men många av de 250 giftiga kemikalier som finns i rök och sot har länge varit kopplat till luftvägssjukdomar och cancer.

Vacination mot girighet

Paul Hawken är en expert på samhällsnyttiga insatser som leder Naturkapital Institute.
Han menar att investeringar i destruktiva eller oetiska företag är inte vad som är mest skadligt. Douglas Bauer, Senior Vice President för Rockefeller Filantropy Advisors, håller med och menar att den värsta typen av investeringar är kravlösa investerar. Dessa görs enbart i vinstsyfte, utan att försöka förbättra ett företags sätt att fungera.

Senaste nyheter om donationen: DN | GP | HD | SvD


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed